Salata de vinete cu rosii

O sa va intrebati, pe buna dreptate, “ce este asa deosebit la o salata de vinete de trebuie prezentata pe blog?”. Intr-adevar, toti stim sa facem salata de vinete, mai ales ca, sa recunoastem, este si foarte usor. Si, atunci, de ce am ales-o pentru ziua de astazi? Din mai multe motive. Primul ar fi acela ca am vrut sa marchez intrarea in Postul Sfintei Marii. Si cum as fi putut face asta mai bine decat cu o delicioasa salata, de care ar fi bine sa profitam cat mai mult in lunile de vara?! Apoi, al doilea motiv tine de intentia mea de a va sugera cateva modalitati de servire a “banalei” salate de vinete. Mai exact, in rosii, taiate in fel si chip, sau… pe langa rosie :P. Bineinteles, exista si alte variante, incepand cu aceea folosita la rosiile umplute cu carne (taiem capacel, golim interiorul cu o lingurita si, gata!, introducem umplutura).

Nu in ultimul rand, am astfel ocazia de a vorbi un pic despre cum sunt salatele de vinete pe alte meridiane. In Grecia si Cipru, “melitzanosalata” combina vinetele cu ulei de masline si suc de lamaie, in timp ce in Turcia intalnim “patlican salatasi”, salata ce difera de “surata” greceasca prin usturoi si, uneori, prin tahini (pasta de susan) si bucati de rosii si ardei gras verde. In varianta levantina, salata de vinete poate fi intalnita sub denumirea de Baba ghanoush (gasiti reteta AICI) sau Mutabbal, iar in interpretare siciliana avem mult mai bogata Caponata. Variante de salata de vinete se gasesc si in Etiopia, India, Pakistan si Afganistan.

Ingrediente:
– vinete 4 buc. (2,2 kg)
– ceapa 1 buc. medie (65 g)
– ulei de floarea-soarelui 100 ml
– sare
– rosii 4 buc. (650 g)

Salata de vinete cu rosii

Coaceti vinetele pe o tabla, pe aragaz, sau la grill-ul cuptorului. Le intoarceti, din cand in cand, si le luati cand s-au patruns, iar coaja a devenit neagra si tare. Puneti-le intr-o oala, acoperiti-le si lasati-le sa se raceasca un pic, cat sa le puteti tine in mana si curata. Indepartati coaja cu grija (sa nu ramana nici o bucatica) si cotorul. Puneti vinetele la scurs, fie pe un tocator de lemn (inclinati-l punand o lingura sub el) sau intr-o strecuratoare de plastic. Cum vinetele mele aveau destul de multa zeama, eu le-am lasat la scurs toata noaptea (cand s-au racit total, le-am bagat, bineinteles, in frigider). Maruntiti-le cu “satarul” acela special, din lemn. Puneti-le intr-un castron, adaugati un praf de sare si incepeti sa le frecati, punand treptat uleiul. Stiu ca unele gospodine pun maioneza sau un pic de lapte praf pentru a “albi” vinetele, dar eu am preferat sa pastrez gustul natural. Dupa ce ati pus tot uleiul, gustati si potriviti de sare. Puneti ceapa taiata marunt doar daca intentionati sa serviti imediat salata (altfel, se va intari de la ceapa).

Salata de vinete cu rosiiSalata de vinete cu rosii

Sa trecem, acum, la decorarea rosiilor. Pentru rosiile acordeon, aveti nevoie de o rosie mare si rotunda. Punand-o cu “capul in jos”, cu un cutit foarte bine ascutit, taiati in ea felii cam de 0,5 cm grosime. Atentie, nu taiati pana jos! Dupa ce ati executat taieturile, umpleti cu o lingurita fantele create.

Salata de vinete cu rosii

Pentru rosiile cosulet, aveti nevoie tot de o rosie mare, dar mai tuguiata. Tot cu un cutit foarte bine ascutit, executati doua taieturi in semicerc, astfel incat sa va ramana sus o “banda” cam de 1 cm grosime. Cu acelasi cutit si o lingurita, indepartati miezul rosiei, dupa care umpleti cu salata de vinete.

Salata de vinete cu rosii

In fine, pentru a treia varianta, asezati salata de vinete cu ajutorul unei forme rotunde, iar rosia vine alaturi, “turnulet”. Practic, taiati rosia in felii egale ca grosime, pe care le asezati usor defazat :P.

Salata de vinete cu rosii

Calorii: 86 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Salata de vinete cu rosii”

  1. Foarte frumos prezentata! Bravo!

  2. Dino says:

    Multumesc mult 🙂

  3. […] vinete cu menta • Salata de fasole galbena cu usturoi • Mancare de fasole galbena cu rosii • Salata de vinete cu rosii • Zacusca de vinete si gogosari • Salata de rosii cu usturoi • Supa de rosii coapte • […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11