Tort cu visine si crema de iaurt

Chiar daca nu ma prea omor dupa cirese si visine – din cauza fricii ca as putea manca si ceva “carnita” o data cu desertul 🙁 – muntii de cirese si de visine de pe tarabele din piata mi-au facut in asa masura cu ochiul incat am cumparat cate un kilogram din fiecare. Bineinteles, dupa ce m-am asigurat ca si unele, si celelalte sunt “fructe de post” :). Daca ciresele au fost mancate ca atare, visinelor le-am dat o cu totul alta intrebuintare, dat fiind ca vroiam sa daruiesc un cadou dulce de aniversare socrilor mei. Rezultatul? Un tort racoros si acrisor cu un strat consistent de visine si o crema usoara cu iaurt si smantana. Delicios, perfect pentru vara si, atentie!, cu putine calorii :D.

In contrast cu gustul acrisor al visinelor si al cremei – pe care am parfumat-o cu coaja rasa de lamaie – vine blatul, pufos si amarui, gratie pudrei de cacao neagra. Apoi, in ceea ce priveste siropul de visine, aveti doua posibilitati: din comert (din acela la sticla, menit sa fie combinat cu apa minerala) sau productie proprie (siropul care ramane de la dulceata de visine). In cazul in care mergeti, ca mine, pe a doua varianta, s-ar putea sa fie nevoie de diluarea siropului. In aceasta situatie, va recomand diluarea cu suc de lamaie si/sau doua-trei linguri de apa fiarta. Plus, bineinteles, kirsch-ul (lichior parfumat de visine). In privinta iaurtului folosit, insist pentru un iaurt gras (10% grasime), gen iaurt grecesc, foarte bine scurs si doar putin acrisor. Asta daca nu doriti sa obtineti o crema moale!

Mai trebuie spus ca din cantitatile de mai jos eu am pregatit, intr-o forma cu diametru de 24 cm, un tort de circa 2 kg.

Ingrediente:
– visine 650 g (cantarite dupa curatarea de codita si sambure)
– oua 3 buc.
– zahar tos 240 g
– faina 75 g
– maizena 115 g
– cacao 25 g
– iaurt grecesc (10% grasime) 350 g
– smantana (25% grasime) 400 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– praf de copt 1 pliculet
– gelatina granule 1 pliculet (10 g)
– lamaie 1 buc.
– sirop de visine 250 ml
– kirsch 2 linguri

Tort cu visine si crema de iaurt

Pentru blatul cu cacao, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Bateti cele trei oua cu trei linguri de apa calda, la turatie maxima, cel putin un minut. Trebuie sa obtineti o spuma. Mixand in continuare la turatie maxima, adaugati treptat 125 g de zahar tos si un pliculet de zahar vanilinat. Cand ati obtinut o spuma batoasa, incorporati (tot treptat) cele 75 g faina, praful de copt, dar si 75 g maizena. Cu mixerul la turatie minima sau cu o spatula, incorporati 20 g cacao.

Tort cu visine si crema de iaurtTort cu visine si crema de iaurt

Turnati compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt. Nivelati si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 25 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii (intepat cu o scobitoare, aceasta iese curata). Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca total inainte de a dezlipi hartia de copt si de a taia blatul in doua discuri de grosime egala.

Tort cu visine si crema de iaurtTort cu visine si crema de iaurt

Alegeti 12 visine frumoase pentru decorarea tortului. Pe restul, puneti-le intr-o craticioara, cu maizena ramasa (40 g) si 25 g zahar tos. Lasati-le sa ajunga la punctul de fierbere si opriti focul (fructele isi vor lasa suc, iar acesta se va transforma intr-un sirop dens). Pentru crema de iaurt, puneti gelatina la inmuiat in 3-4 linguri de apa rece. Lasati-o cateva minute, sa se umfle. Intre timp, puneti intr-un castron cele 350 g iaurt gras si scurs, zaharul tos ramas (90 g) si al doilea pliculet de zahar vanilinat.

Tort cu visine si crema de iaurtTort cu visine si crema de iaurt

Mixati la turatie maxima, pana cand zaharul se topeste. Adaugati 4 linguri suc de lamaie si coaja rasa de lamaie. Puneti gelatina pe foc, doar cat sa se dizolve. Atentie, nu o lasati cumva sa ajunga la punctul de fierbere! Odata dizolvata gelatina, puneti-o peste iaurt, mixand in continuare. Intr-un alt castron, bateti cu mixerul smantana, pana cand incepe sa se intareasca usor. Incoporati, treptat, smantana batuta in crema de iaurt. Bagati crema in frigider pentru 30 de minute.

Tort cu visine si crema de iaurtTort cu visine si crema de iaurt

In forma de tort cu fund detasabil, asezati un blat de tort. Amestecati, intr-un bol, siropul de visine cu kirsch-ul (eventual si cu putin suc de lamaie, daca este prea gros). Imbibati blatul cu jumatate din sirop. Asezati visinele intr-un strat uniform. Puneti jumatate din crema de iaurt si smantana. Asezati al doilea blat si insiropati-l. Bagati tortul la frigider pentru macar o ora, dupa care scoateti-l din forma. Puneti deoparte cateva linguri de crema (pentru decorarea tortului) si distribuiti restul uniform, inclusiv pe marginile tortului.

Tort cu visine si crema de iaurtTort cu visine si crema de iaurt

Cu crema de iaurt ramasa, decorati tortul. Asezati si visinele puse deoparte, iar in centru pudrati cacaoa. Pastrati la rece tortul pana in momentul taierii.

Tort cu visine si crema de iaurt

Iata cum arata tortul si in sectiune. Nu-i asa ca arata bine :P?

Tort cu visine si crema de iaurt

Calorii: 197 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Tort cu visine si crema de iaurt”

  1. Mihaela says:

    Arata foarte bine, as manca si eu o felie 🙂

  2. Dino says:

    Ti-as oferi si doua felii, cu mare drag :). Pacat ca e distanta asa mare!

  3. ioana says:

    buna ziua, in loc de maizena pot sa folosesc si amidon normal? si in loc de kirsch pot pune visinata? sau sirop de visine da ca papa si copii? multumesc

  4. ioana says:

    mai am o intrebare: smantana sa fie dulce sau frisca lichida?cea normala nu se poate bate spuma si e cam acra. multumesc frumos pt raspuns, maine vreau sa incerc tortul in cinstea celor 6 luni ale puiutului meu:)

  5. Dino says:

    Buna, Ioana. Scuze pentru intarzierea cu care raspund, dar de abia acum am apucat sa vad mesajul tau. Revenind la primul set de intrebari: da, poti folosi amidon. Maizena este, in sine, un amidon de porumb. Cat despre visinata sau siropul de visine, da. Le poti folosi pe amandoua! Practic, kirsch-ul adaugat peste sirop de visine da ceva care seamana destul de bine cu visinata.

    Pentru a doua intrebare, eu am folosit smantana normala (deci neindulcita), dar de 25% grasime. Nu de 12%, nici de 18% sau 20%. Minimum 25% grasime (exista si de 30%, la niste cutiute maronii; cred ca de la Napolact). Smantana pe care am nimerit-o eu nu era acra. Aproape deloc. Chiar daca este un pic acrisoara, nu trebuie insa sa-ti faci probleme, pentru ca crema este cu lamaie :P. Prin urmare, daca nimeresti o smantana prea acra, reduci din sucul de lamaie :P. Spor la treaba si o zi frumoasa!

  6. ioana says:

    Multumesc frumos pt. raspuns. L-am citit inainte de a face tortul(sambata) dar nu am apucat sa-ti scriu atunci. Tin sa te anunt ca a fost ffff bun si s-a topit fff repede din farfurii. Chiar nu a fost acru asa cum am crezut la inceput. Singura problema am avut-o cu crema,era cam lichida. Ori trebuia sa o las mai mult la frigider(a sta doar app. 30 min) sau, sa pun inca un plic de gelatina . Dar dupa ce l-am montat, am ridicat temperatura de racire a frigiderului, l-a pus repede in frigider, dupa app. 40 min l-am scos, l-am pozat (impreuna cu noi) si l-am devorat:).
    Multumesc de reteta, cat mai sunt visine o sa o mai incerc, sau ma tenteaza si inghetata de vanilie cu sos de visine:)). E super tare blogul tau. Sunt multe retete pe care o sa le incerc chiar si acum sambata cand fac ziua fetei cu 30 de invitati. uffff:)

  7. Dino says:

    Ma bucur mult de tot ca v-a placut tortul :). Si multumesc frumos pentru aprecieri! Cat despre crema, mie mi-au fost suficiente 30 de minute, dar dupa montarea tortului l-am lasat cateva ore bune inainte de a-l decora. Poate si de aceea la mine a stat asa “batoasa” crema. Sau, poate, a fost iartul mai scurs. Cat despre inghetata de vanilie cu sos cald de visine, trebuie sa o incerci! Sunt convinsa ca va fi pe placul intregii familii :).

    Nu in ultimul rand, sa-ti traiasca fata, sa fie fericita, sanatoasa si norocoasa! La Multi Ani!

  8. maria says:

    Promit ca e ultima reteta la care ma uit; e un tort minunat si cred ca foarte gustos.

  9. Dino says:

    Maria, este un tort foarte bun, intr-adevar. Deloc greu si seducator prin combinatia de gusturi. Sper, insa, sa nu fie ultima reteta de pe blog la care te uiti :P… Sau, fie, ultima pe ziua de astazi :).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11