Fattoush – Salata libaneza cu legume si sos de rodii

Va spuneam, acum aproape zece zile, ca particip la proiectul “Dulce Romanie”, creat de Mihaela si gazduit in aceasta luna de Antonina si ale ei Dulcegarii culinare. Din cele doua ingrediente reprezentand tema lunii iunie, menta si cirese, primul mi se pare mai tentant. Si nu pentru ca nu mi-ar placea ciresele, ci pentru ca menta este o planta pe care o folosesc destul de des in preparatele mele. Ca multi altii, am considerat mult timp menta doar o planta medicinala, buna doar sa faci un ceai :(. Mai tarziu, o data cu experimentarea a diferite preparate din bucataria Orientului Mijlociu, am descoperit cat de interesanta poate fi mancarea cu aroma proaspata de menta. Adaugata preparatelor cu carne de miel, dar si garniturilor, salatelor, sosurilor si jeleurilor, menta este folosita in multe bucatarii, fie ea proaspata sau uscata.

Menta proaspata

Fara a mai insista asupra proprietatilor curative ale plantei, va propun o salata delicioasa parfumata cu menta sau izma: Fattoush.

Este vorba de o salata foarte populara in Liban, Siria si Iordania, cu bucati coapte sau prajite de lipie, cu multe legume si cu fructe de otetar mirositor (sumac). Uscate si pisate, fructele de otetar mirositor sunt folosite in Levant pentru condimentarea carnurilor, dar si pentru a conferi un gust acrisor orezului si salatelor. La noi, gasiti sumac in magazinele arabesti. Revenind la fattoush, eu am pus salata verde, ceapa verde, rosii, castraveti, ridichi si ardei gras, dar puteti pune si varza rosie, morcov si/sau ceapa rosie. Iar pentru desavarsirea gustului, puteti adauga in fattoush un pic de sirop de rodii, dulce, acrisor si delicios. Salata poate fi consumata ca atare, de sine statatoare, dar si ca garnitura la niste frigarui.

Ingrediente:
– pita 1 buc. (100 g)
– rosii 2 buc. mari (350 g)
– usturoi 2 catei
– salata verde 1 buc. (200 g)
– ceapa verde 1 legatura (125 g)
– castravete 3 buc. mici (200 g)
– ridichi 4-5 buc. (125 g)
– ardei gras rosu 1 buc. (150 g)
– lamaie 1 buc.
– suc de rodii 2 linguri
– sumac 1 lingura
– menta proaspata 5-6 fire
– patrunjel verde 1/2 legatura
– ulei de masline 4 linguri
– sare

Fattoush - Salata libaneza cu legume si sos de rodii

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Taiati lipia in fasii si puneti-o intr-o tava, tapetata cu hartie de copt. Stropiti lipia cu un pic de ulei de masline si bagati tava in cuptor. Lasati 5-10 minute, pana cand bucatile de lipie devin crocante si se rumenesc un pic. Atentie, nu le scapati din ochi pentru ca de la un anumit punct incolo se “maronesc” foarte repede! Intr-un castronel, amestecati uleiul de masline, usturoiul pisat, un pic de sare, sucul de la jumatate de lamaie si sumacul. Omogenizati.

Fattoush - Salata libaneza cu legume si sos de rodiiFattoush - Salata libaneza cu legume si sos de rodii

Taiati castravetii si ardeiul gras cubulete, iar ridichiile, feliute. Puneti-le intr-un castron, adaugati ceapa verde (taiata rondele) si rosiile (taiate bucati). Daca nu intentionati sa serviti salata imediat, va puteti opri in aceasta etapa si pastrati legumele in frigider. Cand vreti sa serviti fattoush-ul, puneti si salata verde, sosul cu ulei de masline si sumac si, respectiv, siropul de rodii. Amestecati usor si mai puneti, daca este nevoie, un pic de sirop de rodii.

Fattoush - Salata libaneza cu legume si sos de rodiiFattoush - Salata libaneza cu legume si sos de rodii

Adaugati pita rumenita, rupta bucati, si verdeturile (menta si patrunjelul), taiate marunt. Serviti imediat salata.

Fattoush - Salata libaneza cu legume si sos de rodii

Calorii: 58 kcal / 100 g.

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

    9 Raspunsuri pentru “Fattoush – Salata libaneza cu legume si sos de rodii”

  1. Mihaela says:

    Imi place salata asta 🙂

  2. Dino says:

    Este senzationala. De mult timp imi pusesem in minte sa o pregatesc, dar de abia acum am ajuns sa cumpar sumac si sirop de rodii. Iar vara merge de minune, cand sunt si rosiile pline de gust :).

  3. Andreea pe asta n-am vazut-o :)) Multumesc tare mult pentru reteta ! o participare de zile mari din partea ta. Ma inclin ! o zi frumoasa si multumesc tare

  4. Dino says:

    Cu multa placere, Antonina! Am incercat doar sa pun mai in fata pe a mea “to do list” preparatele cu menta. Mai am facute si pozate vreo doua-trei retete cu menta, dar ieri si azi am fost ocupata cu o nunta :D. Imi pare rau ca am ratat ciresele :(.

  5. […] si usturoi • Mancare de praz cu masline • Pilaf cu praz si rosii • Iahnie de cartofi • Fattoush – Salata libaneza cu legume si sos de rodii • Sarmalute grecesti cu menta, in foi de vita • Bruschette cu rosii si busuioc • Tocanita […]

  6. […] daca tot luati sumac, ar fi pacat sa nu incercati si Fattoush – Salata libaneza cu legume si sos de rodii si Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si […]

  7. elena says:

    Am ales reteta aceasta, doar pentru ca in fotografie semana foarte bine cu ceea ce cunosteam din restaurant. Am fost foarte placut surprinsa sa constat ca rezultatul a fost senzational. Nu doar seamana, este la fel de buna ca cea mancata in cele mai bune restaurante libaneze. Multumim Dino!

  8. Dino says:

    @ Elena, cu multa placere :). Ma bucur tare ca ti-a placut salata. Te invit sa incerci si alte retete libaneze de pe blog!

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review