Blanquette de pui cu ciuperci shiitake

Preparat traditional din bucataria frantuzeasca, “blanquette” este un fel de tocana cu sos alb. Cea mai raspandita varianta de blanquette este cea de vita, iar in sos se pun unt, faina, smantana si/sau galbenus de ou. Daca blanquette de veau este originalul, in timp au aparut si variante cu miel, pui sau peste. Eu am preferat una de pui, iar in sosul alb am “imbaiat” niste ciuperci shiitake rotofeie. Le puteti inlocui cu ciuperci champignon, dar nu veti mai beneficia de acea aroma inconfundabila a vestitelor ciuperci asiatice.

Daca folositi shiitake, cel mai probabil sunt uscate si trebuie sa luati in calcul reconstituirea acestora cu o seara inainte sau macar cu sase ore inainte. Aceasta deoarece, ciupercile shiitake isi recapata mai bine aroma daca sunt tinute in frigider, in apa rece, in loc de apa fierbinte. Daca nu va place sau nu aveti coriandru frunze (uscate sau, si mai bine, proaspete), puteti inlocui cu patrunjel, tarhon sau hasmatuchi. Iar pe post de garnitura, puteti pregati un orez sau paste simple, dar si cartofi (dulci sau nu), fierti la abur sau clasic, adica in apa.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui 1 buc. 400 g
– ciuperci shiitake deshidratate 50 g
– lamaie 1 buc.
– smantana lichida (32% grasime) 150 ml
– ulei de masline 1 lingura
– coriandru frunze 1 lingura (de preferat, proaspat)
– sare, piper

Blanquette de pui cu ciuperci shiitake

Dupa reconstituirea ciupercilor shiitake, scurgeti-le si pastrati apa ramasa de la ele.  Taiati pieptul de pui in fasii, dati-le cu un pic de sare si de piper macinat. Incingeti uleiul intr-o cratita, puneti puiul si rumeniti-l usor pe toate partile. Atentie, nu trebuie decat sa-l colorati un pic! Adaugati ciupercile scurse de apa si taiate, eventual, in jumatate.

Blanquette de pui cu ciuperci shiitakeBlanquette de pui cu ciuperci shiitake

Adaugati 5 linguri din apa in care au stat ciupercile si smantana. Dati focul mic si lasati sa fiarba inabusit circa 15 minute. Spalati lamaia bine, bine si radeti coaja de la jumatate de lamaie. Puneti peste puiul cu sos de smantana, coaja rasa de lamaie, coriandrul si o lingura de suc de lamaie. Amestecati usor, potriviti de sare si de piper.

Blanquette de pui cu ciuperci shiitakeBlanquette de pui cu ciuperci shiitake

Opriti focul si serviti imediat, simplu sau cu garnitura.

Blanquette de pui cu ciuperci shiitake

Calorii: 178 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Blanquette de pui cu ciuperci shiitake”

  1. Mihaela says:

    YUM! arata asa bine ciupercutele alea, o mancarica pe cinste!

  2. Dino says:

    Intr-adevar, foarte buna. Ciupercile alea fac toata “smecheria”. Sunt delicioase!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11