Pui basquaise – pui in sos de rosii si ardei gras

“Basquaise” inseamna in stilul bascilor si se refera la sosul care include rosii si ardei rosu, dulce sau iute. Sos care poate acompania pui, vita, miel si porc, dar si peste (ton ori cod) sau scoici. Dupa preparatele grele de Paste, eu am preferat puiul (ciocanele, mai exact, dar puteti pune si pulpe intregi, piept cu piele si chiar pui intreg), iar pe post de garnitura am ales paste. Fundite mai precis, fierte simplu, doar in apa cu putina sare, pentru a nu “perturba” cumva aromele puiului. Daca preferati, puteti pregati o garnitura de orez sau chiar cartofi prajiti.

Originara din sud-vestul Frantei, reteta este surprinzator de simpla, dar rezultatul este foarte, foarte gustos. Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca sosul basquaise poate fi facut in cantitati mai mari si congelat apoi. In acest fel, data urmatoare, reduceti substantial timpul de preparare.

Ingrediente:
– ciocanele de pui 5 buc. (560 g)
– ceapa 1 buc. mare (150 g)
– rosii bucati (din conserva sau proaspete, bine coapte) 200 g
– ardei gras rosu 1 buc. (270 g)
– usturoi 2 catei
– cimbru 1 lingurita
– patrunjel 1 lingurita
– dafin 2 foi
– bacon 6 felii (120 g)
– ulei de masline 1 lingura
– faina 20 g
– unt (65% grasime) 50 g
– vin alb sec 50 ml
– supa de pui sau de vita 250 ml (dintr-un cub)

Pui basquaise - pui in sos de rosii si ardei gras

Incingeti lingura de ulei si puneti baconul, taiat bucatele. Cand baconul s-a rumenit un pic, adaugati ceapa, taiata felii. Lasati-o sa se caleasca.

Pui basquaise - pui in sos de rosii si ardei grasPui basquaise - pui in sos de rosii si ardei gras

Puneti usturoiul (taiat felii sau marunt) si ardeiul gras, curatat de cotor si seminte, spalat si taiat fasii. Adaugati si rosiile bucati, dafinul, cimbrul si patrunjelul. Daca aveti verdeata proaspata cu atat mai bine :). Puneti un pic de sare si de piper, amestecati si lasati cateva minute, pe foc potrivit, pana cand se evapora din apa lasata de legume. Luati de pe foc.

Pui basquaise - pui in sos de rosii si ardei grasPui basquaise - pui in sos de rosii si ardei gras

Pudrati ciocanelele de pui cu sare si piper, dupa care dati-le prin faina. Incingeti untul intr-o cratita si rumeniti un pic, pe toate partile, bucatile de pui. Dati focul mai mic, acoperiti cratita si lasati puiul circa 15 minute, verificand din cand in cand daca mai are zeama. Dati focul mai mare, puneti vinul alb si lasati-l unul-doua minute, pana cand alcoolul se evapora si sosul a scazut la mai putin de jumatate. Adaugati supa fierbinte si mai lasati 8-10 minute, pentru ca sosul sa scada din nou. Puneti sosul de legume peste pui, amestecati si lasati inca doua-trei minute.

Pui basquaise - pui in sos de rosii si ardei grasPui basquaise - pui in sos de rosii si ardei gras

Serviti puiul imediat, cu o garnitura dupa preferinte. Daca doriti si aveti patrunjel proaspat, puteti sa presarati un pic direct in farfurie.

Pui basquaise - pui in sos de rosii si ardei gras

Calorii: 217 kcal / 100 g.

Va recomand si:

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Pui basquaise – pui in sos de rosii si ardei gras”

  1. naty says:

    o bunatate de reteta

  2. Dino says:

    Ma bucur mult ca ti-a placut puiul. O zi frumoasa si te astept si cu alte impresii despre retetele de pe blog :).

  3. […] cal sur la vanatoare, fara sa am nimic in plan, am avut mare noroc cu Andreea care a propus un Pui basquiase rapid de facut si foarte gustos. Ceea ce a urmat a fost a lot of fun. Dar am si muncit. Dovada? […]

Leave a Reply