Cozonac pufos cu ciocolata

L-as putea denumi si cozonac ca la mama soacra. Si nu e vorba catusi de putin de vreun sens peiorativ pentru ca acest cozonac este cu adevarat delicios. Reteta este veche, scrisa de soacra soacrei mele si ca dovada a utilizarii intense, de-a lungul generatiilor, foile pe care este scrisa reteta iti lasa impresia ca o simpla atingere le poate “destrama”. Reteta este, la baza, de cozonac moldovenesc, adus un pic in prezent prin umplutura folosita. In mod obisnuit, se pun nuci, stafide, cacao sau chiar gem. Mie imi place insa cozonacul cu rahat si cel cu ciocolata. Si cand vorbesc de ciocolata, ma refer la o crema foarte “batoasa” de cacao si ciocolata neagra. Iar stratul sa fie generos. Atat de generos incat aproape ca e vorba de ciocolata cu cozonac :D.

Din cantitatile de mai jos, am obtinut un cozonac rotund cu ciocolata, mai mare, si doi cozonacei “normali” ca forma, unul cu ciocolata si unul cu rahat. In total, 2,5 kg de cozonac :D. Dupa preferinta, puteti pune ca umplutura si alte combinatii, inclusiv fructe deshidratate sau coaja confiata de portocala si de lamaie, caz in care cozonacul romanesc o “vireaza” un pic spre fratele sau italienesc, panettone-ul.

Ingrediente:
– faina pentru cozonac 1 kg
– galbenusuri 8 buc. + 1 buc. pentru uns
– albusuri 4 buc.
– zahar 300 g
– drojdie 50 g
– esenta de vanilie 2 fiole
– esenta de rom 1 fiola
– coaja de la 2 lamai
– coaja de la o portocala mare
– lapte 200 ml
– unt (80% grasime) 275 g
– ulei 2 linguri
– sare 1/2 lingurita

Umplutura:
– rahat (diferite culori si diferite arome) 170 g
– cacao 50 g
– zahar 75 g
– lapte 300 ml
– faina 2 linguri rase (20 g)
– ciocolata neagra (85% cacao) 50 g

Cozonac pufos cu ciocolata

Puneti cele 200 ml de lapte la incalzit. Intr-un castronel, dizolvati drojdia in 50 ml de lapte cald (nu fierbinte). Cerneti deasupra 2 linguri rase de faina si amestecati pana obtineti o maia ca o crema densa si omogena. Acoperiti castronul, cu un prosop curat, si puneti-l intr-un loc caldut, pentru ca maiaua sa creasca. Intre timp, cerneti restul de faina intr-un castron mare sau in vasul robotului de framantat. Separati ouale astfel: 8 galbenusuri intr-un castron, un altul separat (pentru uns), 4 albusuri intr-un bol, iar restul de 5 albusuri le puneti in frigider, intr-o cutie ermetica (pentru a pregati, eventual, niste bezele). Bateti galbenusurile cu mixerul, cu zaharul tos si sarea, pana obtineti o spuma.

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Rasturnati spuma de galbenus peste faina si incepeti framantatul, manual sau cu robotul. Cand faina si galbenusurile s-au amestecat, rasturnati si maiaua crescuta. Framantati pana la omogenizare. Daca framantati manual, se framanta mereu din exterior spre interior!

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Puneti iar la incalzit laptele ramas si dizolvati in el 250 g unt. Cand untul s-a topit total, opriti focul si lasati amestecul sa se raceasca. La fel ca in prima faza, trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Incepeti sa puneti din laptele cu unt, putin cate putin, peste aluat. Framantati pana la inglobarea totala si de abia dupa aceea mai puneti un pic de lapte. Dupa circa 30 de minute de framantat, puneti si cele 4 albusuri batute spuma tare. Framantati inca 20-30 de minute, pana obtineti un aluat lucios si elastic, care face “basicute” datorita aerului incorporat. Daca este nevoie, ungeti-va mainile cu ulei pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de maini. Adaugati coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de vanilie si esenta de rom. Mai framantati un pic pentru omogenizare.

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Atentie, daca framantati cu robotul, acesta framanta mai multa pe orizontala, asa ca este recomandat sa framantati si manual, cu miscari verticale, macar 20 de minute. Ungeti aluatul cu untul ramas (25 g) si lasati-l la crescut, tot intr-un loc caldut si tot acoperit. Atentie, trebuie sa fie un loc ferit de curenti! Dupa 2 ore – 2 ore si jumatate, aluatul ar trebui sa-si fi dublat, cel putin, volumul.

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Intre timp, pregatiti umplutura cu ciocolata. Puneti intr-un castron, cele 75 g zahar, 50 g cacao si faina (20 g). Omogenizati si incepeti sa turnati din lapte, mixand la viteza mica. Cand ati inglobat tot laptele, ar trebuie sa obtineti un amestec ca o smantana subtire. Puneti amestecul la bain-marie sau intr-o oala cu pereti dubli (cu apa intre ei), pe foc mic. Amestecati continuu pana cand incepe sa se ingroase. La final, trebuie sa aveti o crema destul de densa si fara cocoloase. Puneti ciocolata neagra, rupta in bucatele, si amestecati pentru ca aceasta sa se topeasca. Lasati umplutura sa se raceasca total.

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Impartiti aluatul crescut in doua, pe suprafata de lucru unsa cu un pic de ulei. Puneti jumatate din aluat inapoi in castron, iar jumatatea pastrata impartiti-o iar in doua parti. Intindeti o parte sub forma unui dreptunghi si puneti o treime din crema cu ciocolata. Distribuiti crema uniform, dar nu pana la margini. Lasati de jur imprejur o margine de 1-1,5 cm. Rulati apoi, cu grija, aluatul. Procedati la fel si cu cealalta bucata de aluat. Impletiti cele doua suluri rezultate.

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Din jumatatea de aluat ramasa, formati doi cozonacei, unul cu crema de ciocolata, celalalt cu rahat. In cazul cozonacului cu rahat, rahatul se taie cubulete si se da un pic prin faina. Cubuletele se distribuie pe suprafata aluatului intins si se ruleaza. Puneti cozonacii in tavi, in prealabil unse cu unt si pudrate cu faina (cu exceptia celor din silicon).

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Ungeti cozonacii cu galbenus batut. Puneti formele cu aluat din nou in loc caldut si acoperiti-le. Lasati circa o ora sau pana cand aluatul isi dubleaza iar volumul. In poza din dreapta, aveti cozonacul mare, rotund, dupa a doua etapa de crestere.

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Bagati, pe rand, formele in cuptorul incins la 170 grade Celsius. Dupa 15 minute, dati focul la 180 grade. Lasati, in total, 50-55 de minute. La final, daca intepati cozonacii cu un betigas de frigaruie, acesta va iesi curat, iar cozonacii sunt frumos rumeniti deasupra. Scoateti-i din forme doar cand s-au racit complet.

Cozonac pufos cu ciocolataCozonac pufos cu ciocolata

Se taie in felii cu un cutit bine ascutit si se pastreaza inveliti in folie, timp de cateva zile.

Cozonac pufos cu ciocolata

Iata cum arata si cozonacelul cu rahat, la fel de pufos ca cel cu ciocolata :).

Cozonac pufos cu rahat

Calorii: 397 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Cozonac pufos cu ciocolata”

  1. Flora says:

    Cred ca am gasit reteta de cozonac pentru acest Paste ! 🙂 Arata minunat, felicitari si pofta buna !

  2. Dino says:

    Ma bucur ca te inspira reteta :). Sincer, nu e atat de complicat pe cat reiese din “povestea” lunga scrisa. Mult succes si astept, cu interes, sa-mi spui cum a iesit. Un Paste linistit si imbelsugat!

  3. […] de vizitatori la retetele cu cozonaci de pe blog mi-a confirmat acest lucru, fie ca este vorba de Cozonacul pufos cu crema de ciocolata (reteta de familie), fie de Cozonacul moldovenesc à la Radu Anton Roman, fie de Cozonacul cu […]

  4. […] gurmandino.ro  am g?sit o re?et? veche de cozonac moldovenesc, adus? un pic în prezent prin umplutura […]

  5. […] gurmandino.ro  am g?sit o re?et? veche de cozonac moldovenesc, adus? un pic în prezent prin umplutura […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11