Ardei umpluti cu orez si morcov

V-am spus deja, in mai multe randuri, ca la noi nu se tine post. Cel putin nu tot postul, asa cum este oranduiala. Totusi, asta nu inseamna ca nu pregatesc si mancaruri de post sau ca acestea imi displac. Dimpotriva, sunt unele mancaruri pe care le-as prefera oricand unei fripturi :). Mancarea de mazare, prezentata ieri, este una dintre ele. Astazi, va prezint o alta: ardei umpluti cu orez si legume. Sunt deliciosi si usori, asa ca merg de minune in aceasta perioada de iesire din iarna, cand trebuie sa ne pregatim pentru vara ajustandu-ne dieta.

Si in cazul ardeilor de post, exista numeroase combinatii, dar aceasta imi place cel mai mult. Mai ales ca morcovul, ceapa multa si ardeiul gras rosu confera mancarii o dulceata aparte. Bine, daca preferati, puteti pune si alte legume in compozitie, precum ciuperci sau vinete. Iubitorilor de carnuri, le recomand sa incerce si varianta belgiana: Ardei umpluti cu stafide si afumatura.

Ingrediente:
– ardei grasi rosii si/sau verzi 8 buc. medii
– ceapa 3 buc. mari (350 g)
– morcovi 2-3 buc. (100 g)
– orez cu bob rotund 250 g
– ulei de floarea-soarelui 4 linguri
– faina 1 lingurita
– zahar 1 lingurita
– bulion 2 linguri cu varf (100 g)
– patrunjel si marar verde
– sare, piper

Ardei umpluti de post, cu orez, ceapa si morcov

Taiati ceapa marunt, marunt (eventual, cu robotul). Incingeti, intr-o cratita nonaderenta, 3 linguri de ulei. Puneti ceapa si caliti-o cateva minute. Adaugati morcovul, taiat si el marunt.

Ardei umpluti de post, cu orez, ceapa si morcovArdei umpluti de post, cu orez, ceapa si morcov

Lasati 2-3 minute si puneti orezul, spalat si scurs de apa. Dupa inca 3-4 minute, timp in care orezul devine translucid, puneti 250 ml de apa fierbinte. Lasati sa fiarba cateva minute (6-7 minute), pana cand orezul incepe sa se umfle. Amestecati din cand in cand, iar in cazul in care mai trebuie apa, completati (tot cu apa fierbinte). Puneti o lingura de bulion si verdeata, spalata si taiata marunt.

Ardei umpluti de post, cu orez, ceapa si morcovArdei umpluti de post, cu orez, ceapa si morcov

Mai lasati 2-3 minute, potriviti de sare si de piper si opriti focul. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Lasati compozitia sa se raceasca. Intre timp, curatati ardeii grasi: taiati in jurul cotorului, cu un cutit cu varf ascutit, si extrageti cu grija cotorul si semintele. Spalati-i in interior, pentru a inlatura toate semintele. Umpleti ardeii cu amestecul de orez si legume. Daca doriti, le puteti pune si “capacele” din felii de rosie. Asezati ardeii umpluti intr-un vas de Jena sau o cratita pe masura (trebuie sa incapa toti, in picioare, dar sa nu fie foarte inghesuiti, pentru a avea loc orezul sa se umfle in cuptor). Intr-un ibricel, incingeti lingura de ulei ramasa. Puneti faina peste ulei si amestecati. Lasati faina sa se prajeasca un pic (nu trebuie sa se rumeneasca) si puneti bulionul ramas. Omogenizati, puneti si zaharul si diluati cu apa calda, pana obtineti un sos nu prea gros (ca o smantana subtire). Turnati sosul peste ardei, acoperiti vasul cu o folie de aluminiu si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 1 ora, verificand la mijlocul timpului daca ardeii mai au sos. Scoateti folia si mai lasati 20-25 de minute ca ardeii sa se rumeneasca un pic.

Ardei umpluti de post, cu orez, ceapa si morcovArdei umpluti de post, cu orez, ceapa si morcov

Serviti ardeii calzi sau reci, cu sosul ramas in cratita si, eventual, cu patrunjel verde tocat.

Ardei umpluti de post, cu orez, ceapa si morcov

Calorii: 102 kcal / 100 g.

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

    5 Raspunsuri pentru “Ardei umpluti cu orez si morcov”

  1. […] Retete de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole batuta cu ceapa calita • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume coapte • Sarmale de post cu ciuperci • Mucenici muntenesti (dobrogeni) • Guacamole – Chip ‘n Dip • Pilaf cu legume (pilaf sarbesc) • Mancare de mazare • Ardei umpluti cu orez si legume […]

  2. Diana says:

    Am incercat astazi reteta, au iesit neasteptat de buni ardeii!

  3. Dino says:

    @ Diana, ma bucur ca ti-au placut :). Te invit sa incerci si alte retete de pe blog!

  4. Lidia says:

    M-am luat dupa reteta aceasta si am uitat sa pun ou, iar pentru ca am facut in cratita, am stricat toata mancarea…

  5. Dino says:

    @ Lidia, fiind o mancare de post, nu avea cum sa contina ou. Si nici nu are nevoie de oua, dat fiind ca orezul leaga compozitia. Sincer, nu prea inteleg ce nu ti-a iesit si nici ce diferenta ar face cratita fata de un vas de Jena. Poate ne oferi mai multe detalii…

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review