Dupa atatea retete cu multe etape, timpi de marinare si altele, iata si o reteta foarte, foarte simpla. Rapida, nu as putea zice neaparat, pentru ca dureaza ceva din momentul in care va apucati si pana puteti savura un ciocanel rumen si gustos. Totusi, timpul in sine de pregatire este de doar cateva minute, dupa care puteti “uita” ciocanelele in cuptor circa 40 de minute si va puteti intretine cu musafirii, daca aveti, sau pur si simplu va puteti relaxa, cu o carte buna in mana sau la televizor.
Pe post de garnitura la aceasta friptura la cuptor din pulpe inferioare de pui puteti servi piure, cartofi natur sau o portie de pilaf sarbesc (aveti reteta AICI). Eu, una, am preferat aceasta ultima varianta pentru a obtine, per total, o masa cu mai putine grasimi si mai putine calorii. Si inca un lucru: daca preferati, puteti pune pulpe intregi de pui.
Ingrediente:
– ciocanele 12 buc. (1,4 kg)
– ulei 30 ml (eu am pus de masline)
– fulgi de ardei / boia iute
– cub de usturoi cu patrunjel / cub de pui 1 buc.
– sare, piper
– usturoi pudra si patrunjel uscat, daca puneti cub de pui
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Spalati ciocanelele si asezati-le intr-o tava. Intr-un ibric, faceti din cubul concentrat 200 ml supa. Stropiti ciocanelele cu ulei, avand grija sa le intoarceti pentru a se unge cat de cat uniform. Dati ciocanelele, pe toate partile, cu un pic de sare (nu prea multa, pentru ca supa are si ea sare) si de piper, precum si cu un strop de fulgi macinati de ardei sau de boia iute. Atentie, nu puneti foarte mult daca nu va place sa mancati iute! Dupa cum va spuneam, eu am folosit pentru supa un cub cu patrunjel si usturoi dar, daca nu aveti, puneti unul de pui si presarati peste ciocanele un pic de usturoi pudra si un pic de patrunjel uscat. Turnati supa pe langa pui si bagati in cuptorul incins. Lasati 40-45 de minute, intorcand ciocanelele la jumatatea timpului si verificand, din cand in cand, daca nu a disparut toata zeama.
Ciocanelele sunt gata cand s-au patruns (daca le intepati cu o furculita, aceasta intra usor) si s-au rumenit. Serviti-le imediat cu o garnitura dupa plac.
Calorii: 268 kcal / 100 g.
In loc de supa cu chimicale, puteti prepara o supa concentrata de legume proaspete .
Din pacate, nu prea putem elimina chimicalele. Credeti ca legumele proaspete (mai ales cele din magazine) nu au fost “bombardate” cu chimicale? Revenind insa, in cazul de fata aveam nevoie de 200 ml de supa de pui. Iar pregatirea unui fond dureaza ore si presupune cantitati considerabile de pui (spate, aripi, gaturi, picioare) si de legume. Prin urmare, mi se pare un pic peste mana sa pregatesc fondurile de pui sau vita, mai ales ca nu am spatiu in congelator care sa-mi permita pastrarea supei in plus. Ii incurajez insa pe cei care isi pot permite, in special ca timp, sa pregateasca in casa alternative sanatoase la cuburile concentrate :).