Bouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci

Va promiteam, cand am vorbit de Buseuri rapide cu branza de capra, rosii si sos pesto, ca revin cu varianta completa de preparare a buseurilor (bouchées à la reine) si a volovanurilor (vol-au-vent). Practic, pe cele doua preparate de patiserie le diferentiaza dimensiunea: bouchées à la reine este varianta mai mica a vol-au-vent, cat sa fie mancate intr-una, maxim doua inghitituri. Este vorba de un cosulet din aluat foietaj, cu diferite umpluturi de pui, vita sau ciuperci, pe baza unui sos cu unt, faina si smantana.

Buseurile sunt o specialitate culinara originara din Lorena (nord-estul Frantei) si se spune ca-si datoreaza numele sotiei regelui Ludovic al XV-lea. In combinatie cu un delicios pate de ciuperci, cu vin rosu si cimbru, rezulta un aperitiv perfect pentru o masa tip bufet. Iar gustul este atat de bun, incat aproape toti invitatii mei au fost convinsi ca buseurile contin si carne. Daca doriti sa adaptati acest aperitiv pentru post, aveti de facut doua lucruri: 1. la prepararea pateului de ciuperci, inlocuiti untul cu ulei si smantana de 32% cu smantana vegetala; 2. serviti pateul pe bucatele de paine prajita.

Mai trebuie spus ca din cantitatile de mai jos, am pregatit 25 de bouchées à la reine.

Ingrediente:
– aluat foietaj 500 g
– ciuperci 550 g
– unt 40 g
– ceapa 1 buc. (110 g)
– usturoi 2 catei (10 g)
– faina 1 lingura
– cimbru (ideal, proaspat) 1 lingura
– vin rosu sec 60 ml
– smantana lichida 100 ml
– ou 1 buc. (eventual, pentru uns buseurile)
– sare, piper

Bouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci cu vin si cimbru

Pentru pregatirea buseurilor (cosuletelor de foietaj): intindeti aluatul (cam 5 mm grosime) si decupati, cu ajutorul unui pahar, discuri de 5-6 cm. Numarati cate v-au iesit din foaia de aluat si puneti-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Intindeti o alta foaie si decupati, cu acelasi pahar, un numar de discuri egal cu primul. Apoi, cu ajutorul unui dispozitiv sau pahar avand diametrul mai mic cu 1-1,5 cm fata de primul, decupati in interiorul celui de-al doilea rand de discuri. Practic, veti obtine un inel din aluat, cu diametru exterior egal cu discurile initiale si cu diametru interior mai mic cu 1-1,5 cm. Ungeti cu ou batut marginile discurilor asezate in tava (aveti grija sa nu cada ou peste marginile discurilor, in tava, pentru a nu impiedica aluatul sa creasca in cuptor). Suprapuneti inelele din aluat peste discurile din tava. Presati foarte usor pentru a se lipi. Din aluatul ramas prin decuparea inelelor, confectionati in acelasi fel alte cosulete, pana ati epuizat tot aluatul. Bagati tava cu buseuri in frigider, pentru 30 de minute. Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Scoateti buseurile, ungeti-le cu ou batut si bagati-le in cuptorul incins. Lasati-le 20-25 de minute, pana cand cosuletele s-au umflat si rumenit usor. Opriti cuptorul si, cand s-au racit suficient pentru a le putea tine in mana, decupati capacelele cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit si lama subtire.

Bouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci cu vin si cimbruBouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci cu vin si cimbru

Pentru pateul de ciuperci: incingeti untul (uleiul, daca faceti de post) intr-o tigaie mare, la foc mediu. Puneti ceapa taiata feliute si usturoiul pisat. Cand s-au calit un pic, adaugati ciupercile, curatate, spalate si taiate felii. Amestecati, dati focul mai mic si lasati 8-10 minute, pana cand ciupercile s-au inmuiat. Cerneti faina deasupra si amestecati usor, pana cand aceasta este incorporata total. Adaugati si cimbrul.

Bouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci cu vin si cimbruBouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci cu vin si cimbru

Turnati vinul rosu si smantana. Amestecati si lasati inca 3-4 minute, pana cand sosul fierbe usor si se ingroasa. Potriviti de sare si de piper. Opriti focul si lasati sa se raceasca.

Bouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci cu vin si cimbruBouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci cu vin si cimbru

Pasati, cu ajutorul unui blender. Atentie, nu e necesar sa va chinuiti sa pasati foarte fin ciupercile! Mie una chiar imi place sa se simta mici bucatele. Cand vreti sa serviti buseurile, le umpleti cu pateul de ciuperci, puneti capacelele deasupra si le incalziti un pic in cuptor, la temperatura mica, circa 8-10 minute.

Bouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci cu vin si cimbru

Calorii: 260 kcal / 100 g sau 111 kcal / bucata.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Bouchées à la reine (buseuri) cu pate de ciuperci”

  1. […] (nu puneti ansoa si o serviti direct pe paine prajita, fara a pune branza de capra tartinabila) • Pate de ciuperci cu vin rosu si cimbru (inlocuiti, la pate, untul cu ulei si smantana de 32% cu smantana vegetala; serviti pateul pe […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11