Promiteam ieri ca postez si reteta de mucenici fierti in zeama cu zahar, parfumati cu mirodenii si desavarsiti cu nuca prajita, asa-numitii mucenici muntenesti sau dobrogeni. Imi tin promisiunea astazi pentru ca, desi i-am pregatit in ajunul sarbatorii Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, i-am lasat la uscat pana aseara si pana i-am fiert, pana i-am pozat… intelegeti voi. Multa lume considera ca nu merita efortul de a sta sa faci sute de opturi mici, mici din aluat, mai ales ca pe piata se gasesc mucenici deja facuti, doar cat sa fie aruncati in oala. Asa este. Se gasesc si e mai comod. Totusi, parca nu e chiar acelasi lucru. Parca cei de-a gata sunt prea subtiri, prea fara gust… Sau, poate, e doar piticul din capul meu care se incapataneaza sa-mi aminteasca de mucenicii facuti de mama mea cu truda si migala.
Pentru ca este, intr-adevar, ceva migala. Mai ales daca nu ai aparat din ala de “stantat” mucenicii si trebuie sa stai sa-i faci manual, din firisor subtire de aluat. Ca sa nu mai spunem daca vrei sa-i faci si cat de cat uniformi :). In rest, este simplu de facut si obtineti un desert gustos si, cu atat mai important in aceasta perioada, de post.
Ingrediente:
– ulei 65 ml
– sare 1/2 lingurita
– faina 500 g
– miez de nuca 250 g
– zahar tos 200 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– coaja de lamaie
– coaja de portocala
– scortisoara
La fel ca la Mucenicii moldovenesti, puneti eventual nuca sa se prajeasca un pic in cuptor (sincer, e singurul mod in care imi place nuca). Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu sarea. Faceti o “gropita” in mijloc si puneti uleiul. Treptat adaugati, incorporand faina, 250 ml de apa calduta. Incorporarea fainii se face usor, luand cate putina faina din jurul uleiului cu apa. Dupa ce ati incorporat toata faina, mai framantati aluatul vreo 10 minute. Veti obtine un aluat tare si elastic, desprins de pe peretii vasului.
Pe o suprafata presarata cu faina, intindeti aluatul intr-o foaie uniforma de circa 3-4 mm grosime. Cu ajutorul aparatului, daca aveti unul, decupati in aluat opturi. Eu am avut un aparat generatie veche si deja destul de uzat, drept pentru care nu a reusit decat la putini mucenici sa decupeze si golurile opturilor :(. Daca nu aveti aparat, trebuie sa modelati aluatul in “fir” subtire, subtire, de circa 6-7 cm lungime, pe care sa-l transformati apoi in opt. Mie mi-au iesit doua tavi pline de mucenici.
Dupa ce ati terminat de decupat mucenicii, aveti doua variante: ii lasati sa se usuce, neacoperiti, la temperatura camerei, cel putin 2-3 ore sau ii uscati mai rapid, in cuptor, la temperatura minima, circa 40 de minute. In final, mucenicii trebuie sa fie foarte bine uscati, dar nu prea rumeniti. Puneti la fiert circa 4 l de apa. Cand apa clocoteste, puneti un pic de sare, dati focul mai mic si puneti mucenicii. Lasati-i vreo 20 de minute sau pana cand sunt bine fierti, fara a-si pierde insa consistenta (sa fie “al dente”, ca la paste). Adaugati zaharul tos si amestecati usor. Cand zaharul s-a topit, opriti focul si puneti zaharul vanilinat, coaja de lamaie si de portocala. Daca doriti, puteti pune inauntru si scortisoara, si nuca macinata, doar ca mucenicii se vor inchide un pic la culoare (ca la mine).
In momentul servirii, mai presarati deasupra un pic de nuca si, eventual, scortisoara. Daca nu ati pus nuca si scortisoara deloc in oala, va trebui sa puneti mai mult in farfurie, in momentul servirii. In functie de preferinte, puteti pune si un pic de esenta de rom.
Calorii: 110 kcal / 100 g.
[…] Retete de post: • Caponata – “Salata” siciliana cu vinete • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole batuta cu ceapa calita • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume coapte • Sarmale de post cu ciuperci • Mucenici muntenesti (dobrogeni) […]
oau,m-ai dat gata! Nu aveam habar ca exista unealta de facut mucenici muntenesti. De unde ai asa ceva? Noi facem din cei cumparati, ce grozav ca faci in casa si din cei zemosi. Felicitari! 🙂
Ana draga, unealta este veche… Pe asta am gasit-o la soacra mea, dar mama mea avea una exact la fel, pe cand eram copil, cumparata din piata… de la basarabeni cred. Acum, in zilele noastre, imi imaginez ca ar trebui sa se mai gaseasca ori prin piata, ori prin magazinele acelea ferometal. Multumesc mult pentru aprecieri. Te pup si o seara frumoasa!
aminteles 🙂 Pupici, we placut!
Week end placut si tie si, intrucat am inteles ca inca te bantuie gripa, insanatosire grabnica :)!
Aparat de mucenici se gaseste pe http://www.davion.ro costa 5 lei. Pentru alte localitati, decat Bucuresti, o sa mai platiti 5-6 lei transportul. Bafta!
Cea mai naspa mancare ever
[…] Mucenici Muntenesti Mucenici Moldovenesti […]
[…] Mucenici Muntenesti Mucenici Moldovenesti […]
[…] http://gurmandino.ro/2011/03/10/mucenici-muntenesti-dobrogeni/ […]