Fasole batuta cu ceapa calita – deliciu de post

A venit vremea sa va prezint “impricinata” de care pomeneam cand vorbeam de “Fasolea si gadget-ul fermecat“: fasole batuta cu muuuulta ceapa. Preparat traditional din bucataria romaneasca, gustoasa, satioasa si usor de facut, fasolea batuta este perfecta pentru postul care astazi a inceput. Exista multe variante de fasole batuta, dar va recomand sa o incercati si pe aceasta: cu bulion/pasta de rosii in loc de boia de ardei si cu muuulta ceapa calita, din care o parte pusa inauntru, nu doar pentru culoare, ci si pentru un plus de gust. Iar pentru ca desfatarea sa fie completa si sa uitam definitiv ca este vorba de o mancare de post, servim fasolea batuta cu o salata acra. Preferata mea este salata de varza murata, cu un pic de ulei si de piper. Pe locurile urmatoare vin gogonelele si/sau conopida murata, gogosarii si castravetii.

Ca mod de preparare, este floare la ureche, doar ca necesita ceva timp. Timp pentru inmuierea si, apoi, fierberea fasolei, dar si pentru pasarea ei, in cazul in care trebuie, ca mine, sa va descurcati doar cu o sita si o lingura de lemn. Pentru a va usura munca ulterior, va recomand sa fierbeti o portie dubla de fasole si, dupa ce o pasati, sa o congelati intr-o cutie inchisa ermetic. Se pastreaza perfect si, astfel, peste doua-trei saptamani de post, veti mai putea face o data, cu mult mai putin chin, o fasole batuta delicioasa. Aaaa, sa nu uit! Daca doriti, puteti servi fasolea batuta pe post de aperitiv, la o masa tip bufet: o puneti pe bucatele mici de paine (prajita sau nu) si ornati fie cu un “carliont” de ceapa calita, fie cu o bucatica de gogosar sau castravete murat.

P.S. Mai multe sugestii de retete de post gasiti AICI sau in categoria speciala din dreapta!

Ingrediente:
– fasole uscata 500 g
– ceapa 4-5 buc. (300 g)
– ulei de floarea-soarelui 4 linguri
– usturoi 1/2 capatana (20 g)
– pasta de rosii 2 linguri (100 g)
– sare, piper

Fasole batuta cu ceapa calita si salata de varza murata

Puneti fasolea la inmuiat, in apa calduta, si lasati-o cateva ore, chiar de pe o zi pe alta. A doua zi, scurgeti fasolea, puneti-o intr-o cratita si acoperiti-o cu apa rece. Puneti-o la fiert, la foc mic. Cand a inceput sa clocoteasca, scurgeti iar apa si puneti alta, fierbinte de data aceasta. Repetati operatiunea, punand eventual un pic de bicarbonat (ajuta fasolea sa fiarba mai repede si, cica, scade efectele neplacute ulterioare :P). Eu nu am pus, dar daca doriti puteti pune un varf de bicarbonat de sodiu. Scurgeti iar apa, puneti alta si lasati fasolea sa fiarba la foc mic. Cand fasolea a fiert, dati-o prin strecuratoare sau, daca aveti cum, pasati-o cu blenderul. Puneti-o pasata inapoi in oala.

Fasole batuta cu ceapa calita si salata de varza murataFasole batuta cu ceapa calita si salata de varza murata

Separat, intr-o tigaie mare, puneti uleiul la incins. Adaugati ceapa taiata feliute si lasati-o sa se caleasca. Adaugati bulionul si amestecati.

Fasole batuta cu ceapa calita si salata de varza murataFasole batuta cu ceapa calita si salata de varza murata

Puneti peste fasolea pasata jumatate din ceapa calita cu bulion si usturoiul pisat. Amestecati bine, la foc mic, pana cand fasolea se umfla si se omogenizeaza. Potriviti-o de sare si de piper. Luati-o de pe foc, puneti-o intr-un bol mai mare sau intr-un vas de Jena, iar pe deasupra imprastiati restul de ceapa calita cu ulei si bulion.

Fasole batuta cu ceapa calita si salata de varza murataFasole batuta cu ceapa calita si salata de varza murata

Serviti-o cu o felie de paine si o salata acra, eventual de varza murata, taiata fideluta si amestecata cu un pic de ulei si de piper.

Fasole batuta cu ceapa calita si salata de varza murata

Calorii: 114 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Fasole batuta cu ceapa calita – deliciu de post”

  1. […] • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole batuta cu ceapa calita • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Ghiveci din 12 legume – portie de sanatate • […]

  2. […] in acest sens, deoarece, nu-i asa?, toata lumea stie sa faca mancare de spanac, cum stie sa faca si Fasole batuta sau Mancare de cartofi. Mi-am dat seama, apoi, ca este nevoie totusi de un astfel de post, macar […]

  3. Claudia says:

    Am sa incerc sa fac cu tomato sauce (bulion). Pina acum am facut-o cu boia si a a fost f. buna, mai ales cind mincam mai vegetarian pt. motive de sanatate/silueta. Multumesc pt. retete. Vad aici multe favorite din copilarie (sint de 23 de ani in California). Ce blog frumos.

  4. Dino says:

    @ Claudia, ma bucur ca iti plac retetele de pe blog. Multumesc pentru comentariu si iti urez toate cele bune!

  5. alina says:

    e un deliciu

  6. Ariana says:

    Incercati ceapa fara pasta de rosii. Pentru culoare doar puneti boia de ardei dulce, eventual adaugati si putina boia iute la sfarsit, cand ceapa e rumenita si crocanta. Ceapa va ramane crocanta iar gustul… yumm… nu se compara cu nimic. Nu am pus niciodata pasta de rosii la ceapa pentru fasole batuta… si nici sare pentru ca inmoaie ceapa. Incercati. Pofta mare.

  7. jernoiu says:

    Numai românii g?tesc aiurea ,cu aruncatatul apei la supe , fasole ,ciorbe dup? primele clocote .
    HABAR NU au c? ?sta este gustul mânc?rii ?i nici nu înva?? de la alte popoare mai avansate în g?tit .
    O ?ine a?a ,c? a înv??at la m?sa ,c? a?a f?cea Decebal .

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11