“Sufleuri” cu somon afumat si branza proaspata

Pufoase si usoare ca un fulg, “rotofeie” si aromate, delicatele sufleuri pot constitui nu doar un excelent aperitiv pentru o masa festiva, ci si o veritabila provocare pentru orice gospodina, din cauza tendintei de a se “desumfla” la scurt timp dupa ce sunt scoase din cuptor. Din acest motiv, se recomanda ca inainte de a fi servite sa mai fie bagate o tura in cuptor, pentru a se “rotunji” frumos. In plus, trebuie servite imediat cum sunt scoase din cuptor. In contrapartida la dezvantajul “turtirii” avem insa avantajul ca pot fi pregatite in avans si congelate.

Sufleurile au la baza o crema din galbenusuri si lapte – parfumata cu verdeturi si condimente si imbogatita cu branzeturi si alte ingrediente – combinata cu albusuri batute spuma. Eu am ales o varianta cu branza proaspata si somon afumat, servita cu un pic de smantana. Singura mea problema a fost lipsa vaselor specifice sufleurilor (ramekin-urile), drept pentru care am fost nevoita sa improvizez, ba cu formele de bavareze, ba cu cele de tarta, ba cu doua “tigaite” metalice, ba cu vasele pentru bougourdi). Previzibil, nici una din variante nu a putut subtitui ramekin-urile :(. Ceea ce nu inseamna ca nu s-au consumat rapid sufleurile. Mai trebuie mentionat ca reteta este inspirata din revista BBC Good Food si ca din cantitatile de mai jos ar trebui sa va iasa cam 12 sufleuri (injumatatiti cantitatile pentru o masa restransa).

Ingrediente:
– somon afumat felii 200 g
– unt 95 g
– faina 60 g
– lapte 700 ml
– branza proaspata 200 g
– marar 1 legatura
– oua 7 buc.
– coaja de la o lamaie
– sare, piper

Sufleuri cu somon si branza proaspata

Incalziti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-o cratita, puneti laptele si, cand s-a incalzit, adaugati untul (pastrati un pic pentru a unge vasele). Cand s-a topit untul, incepeti sa puneti faina, in ploaie, amestecand bine, bine, pentru a nu se forma cocoloase. Cand amestecul s-a ingrosat, incepeti sa puneti branza proaspata, cate o lingura o data. Omogenizati bine.

Sufleuri cu somon si branza proaspataSufleuri cu somon si branza proaspata

Adaugati mararul spalat, sters de apa si taiat marunt. Separati galbenusurile de albusuri. Puneti cate un galbenus in compozitia cu lapte si branza, avand grija sa omogenizati bine inainte de a trece la urmatorul.

Sufleuri cu somon si branza proaspataSufleuri cu somon si branza proaspata

Adaugati jumatate din cantitatea de somon, taiat marunt, coaja rasa de lamaie si un pic de piper macinat. Ungeti ramekin-urile cu un pic de unt si tapetati-le cu hartie de copt. Bateti albusurile cu un pic de sare, pana obtineti o spuma batoasa.

Sufleuri cu somon si branza proaspataSufleuri cu somon si branza proaspata

Incorporati albusurile spuma, cu miscari lente, in amestecul de lapte, branza si somon. Puneti cu o lingura compozitie in ramekin-uri, dar nu pana sus (lasati circa jumatate de cm). Puneti ramekin-urile intr-o tava adanca, umpluta pe jumatate cu apa rece.

Sufleuri cu somon si branza proaspataSufleuri cu somon si branza proaspata

Bagati sufleurile in cuptor si lasati-le circa 30 de minute. Evitati sa deschideti cuptorul in aceasta perioada. Verificati daca sunt facute cu ajutorul unei scobitori: daca iese curata, sunt facute; daca nu, mai lasati un pic sufleurile. La final, trebuie sa fie umflate si aurii la suprafata.

Sufleuri cu somon si branza proaspataSufleuri cu somon si branza proaspata

Scoateti-le din cuptor. Daca vreti sa le serviti asemeni mie, puneti rapid o lingura de smantana deasupra, o fasie de somon si un fir de marar. Serviti-le imediat. Daca va raman sufleuri, le puteti incalzi un pic a doua zi sau le serviti reci (mie mi-au placut si asa).

Sufleuri cu somon si branza proaspata

Calorii: 316 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to ““Sufleuri” cu somon afumat si branza proaspata”

  1. Elena Toma says:

    Hm, ce propunere interesanta pentru masa festiva de Revelion! Niste sufleuri din astea cu somon ar fi ideale, pe langa alte bunatati. Eu mi-am propus sa fac si niste mici tartine cu pasta de pastrav afumat cu nuci… Sarbatori fericite!

  2. Dino says:

    Daaa… Merg perfect pe masa de Revelion, iar invitatii se vor bate pe ele. Si pasta de pastrav afumat este foarte interesanta, ce-i drept. Cu asemenea preparate vom incepe bine anul :). Sarbatori fericite si tie si un An Nou mai bun, mai linistit si cu multe bucurii!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11