
Asemenea altor fructe de mare, crevetii sunt nu doar foarte gustosi, ci si sanatosi, continand calciu, iod si proteine. Cel mai la indemana este sa cumparati creveti decorticati, eventual din cei mari. E drept ca preturile sunt destul de piperate, dar merita “sacrificiul” din cand in cand, de pofta. Tot de pofta am luat si eu si am ales sa-i pregatesc in stil asiatic, cu ghimbir si lemongrass (planta ce creste in Asia de sud-est, sudul Indiei, dar si Africa Centrala, Brazilia si Guatemala; daca nu o gasiti proaspata, o puteti lua la borcanele din Mega Image). Eu am tras crevetii la wok, dar daca preferati ii puteti face si pe gratar, ca frigarui.
Ingrediente:
– creveti decorticati 300 g
– lemongrass 1 lingurita
– ghimbir ras 1 lingurita
– usturoi 4 catei
– praz 1 buc.
– ulei 2 linguri (in cazul meu, ulei de masline, cu usturoi si ardei picant)
– sare, piper
– pasta de chilli 2-3 picaturi
– lime 1 buc. (pentru servit)
Amestecati bine, intr-un castron, lemongrass-ul, ghimbirul, un pic de sare si de piper. Puneti crevetii si lasati-i la marinat, macar 20 de minute. Intr-un wok, puneti uleiul la incalzit si adaugati usturoiul pisat.
Amestecati de cateva ori, pana cand usturoiul isi dezvolta aroma. Adaugati prazul taiat fasiute subtiri si lasati cateva minute, pana cand se inmoaie un pic. Adaugati crevetii, cu tot cu marinada in care au stat, si amestecati usor. Puneti picaturile de pasta de chilli si amestecati in continuare. Atentie, crevetii nu trebuie lasati prea mult pentru ca se intaresc. In functie de marimea lor, sunt suficiente 2-5 minute.
Serviti crevetii calzi, cu bucati de lime alaturi. Daca doriti, ii puteti acompania cu Orez prajit cu taietei.
Calorii: 165 kcal / 100 g.
Foarte frumoasa si apetisanta reteta.
Dar nu te supara pe mine…o mica remarca
Asa naspha suna “Creveti TRASI la wok…”…trasi…e aiurea rau de tot:)
Scuze ca am spus ce simteam:)
Pup
:)) M-am amuzat copios, Bianca… Chiar daca suna “naspha”, asta e adevarul: saracii creveti au fost trasi in tigaia numita wok. Si oricat m-as gandi, zau ca nu gasesc alt termen mai potrivit 🙁
Prajiti…nu ar suna mai bine?:))
Hai ca m-ai convins, desi in mintea mea a trage rapid la tigaie nu este totuna cu prajitul “clasic”, romanesc 🙂