Quiche-ul, specific bucatariei frantuzesti, se caracterizeaza prin doua elemente: o “crema” din oua si lapte / smantana si o “cochilie” din aluat nisipos, din unt si faina, “cochilie” coapta de obicei “in orb” (fara umplutura, dar cu “greutati” – bilute ceramice sau de metal ori fasole). Pe post de umplutura, se pot pune bucatele de carne, legume sau branzeturi, intr-o multitudine de combinatii. Practic, va puteti “juca” dupa pofta inimii si dupa inspiratie si veti obtine, fara prea mare efort, un delicios aperitiv.
Eu am ales, de data aceasta, somon afumat, praz si branza de capra. Pentru cochilia de aluat nisipos vezi reteta aici.
Ingrediente (pentru o tarta de 30 cm):
– somon afumat 300 g
– branza de capra 200 g
– praz, doar partea alba 2 buc.
– ceapa verde 1 legatura
– oua 6 buc. mici sau 5 buc. mai mari
– lapte 400 ml
– ulei de masline 2 linguri
– suc de lamaie 2 linguri
– sare, piper
Dupa ce ati bagat la cuptor forma de tarta pentru a coace “in orb” aluatul, puneti uleiul la incins intr-o tigaie nonaderenta si caliti usor prazul taiat rondele. Puneti prazul calit pe fundul tartei.
Deasupra prazului, puneti somonul taiat fasiute, stropiti cu sucul de lamaie, iar apoi puneti branza de capra taiata felii.
Ultimul “strat” este constituit din ceapa verde taiata rondele (o puteti inlocui, pentru si mai mare efect, cu arpagic verde). Intr-un castron, bateti ouale, dupa care adaugati laptele. Puneti un pic de sare si de piper si omogenizati bine. Rastunati compozitia in tarta, peste somon, branza si ceapa verde. Bagati in cuptorul incins la 200 de grade Celsius si lasati circa 30 de minute sau pana cand compozitia din lapte si oua s-a inchegat si rumenit usor.
Scoateti din cuptor si lasati quiche-ul sa “respire” vreo 10 minute inainte de a-l servi.
Calorii: 325 kcal / 100 g.
Buna ziua, ce branza de capra ati folosit si unde ati gasit-o? Multumesc!