Cum inghetata de alune de padure a iesit cu adevarat senzationala, m-am gandit sa incerc si o inghetata de arahide, schimband insa un pic reteta. In primul rand, am profitat de faptul ca la noi se gaseste unt de arahide. Apoi, nu am folosit deloc smantana, ci lapte integral si lapte concentrat. Nu din acela pentru cafea, ci la cutie mai mare, semi-degresat si neindulcit. A rezultat o inghetata deosebit de cremoasa si extraordinar de gustoasa. Unde mai pui ca si sanatoasa, dat fiind ca arahidele au capacitatea, dovedita stiintific, de a cobori nivelul colesterolului rau, de a mentine sanatatea vaselor de sange si a reduce infectiile din organism.
Ingrediente:
– lapte concentrat, neindulcit 465 ml
– lapte integral 300 ml
– zahar 130 g
– unt de arahide 100 g
– oua 3 buc.
– zahar vanilinat 1 pliculet
Puneti, pe foc mic, laptele concentrat, laptele integral si jumatate din cantitatea de zahar. Cand s-a incalzit amestecul de lapte si s-a dizolvat zaharul, puneti untul de arahide. Mestecati pana cand se topeste untul de arahide si rezulta o compozitie omogena. Intr-un castron, bateti ouale cu zaharul ramas si cu zaharul vanilinat, pana cand rezulta o spuma.
Puneti, putin cate putin, din laptele cald, amestecand continuu. Cand ati pus tot amestecul de lapte si unt de arahide, rasturnati compozitia intr-o oala cu pereti dubli sau intr-o cratita care se preteaza la bain-marie. Amestecati continuu, la foc mic spre mediu, pana cand apa (dintre pereti sau din cratita “de baza”) incepe sa fiarba, iar compozitia de oua si lapte dobandeste o consistenta usor cremoasa (ramane urma cand treceti cu degetul peste dosul lingurii). Atentie, nu lasati compozitia sa ajunga la punctul de fierbere!
Luati de pe foc si lasati compozitia sa se raceasca, dupa care bagati la frigider macar doua-trei ore. Puneti apoi in masina de inghetata, iar la terminarea programului, bagati cutia cu inghetata la congelator pentru inca cateva ore. Serviti inghetata cu ciocolata rasa pe deasupra sau cu bucatele de arahide.
Calorii: 194 kcal / 100 g.
Puteti obtine o inghetata cremoasa si fara masina: scoateti cutia cu inghetata din congelator macar din doua in doua ore si omogenizati foarte bine (cu o furculita sau cu mixerul la turatie mica). Repetati operatiunea de macar trei ori.