Caracatita la gratar – deliciu clasic grecesc

Dupa atata ploaie, am profitat de putinele ore mai insorite din weekend si am iesit la un gratar in afara Bucurestiului. Si pentru ca dorul de Grecia nu a fost satisfacut inca in acest an, am ales sa pregatim in locul traditionalilor mici o caracatita la gratar. A iesit o bunatate de caracatita, exact ca “la mama ei acasa”. Doar ouzu-ul, un pahar de Retsina si muzica marii au lipsit pentru a fi rasfatul complet.

Cum am gasit o caracatita mare, de circa 1,8 kg, din o parte din “monstru” am pregatit doua portii de “Htapodi stifado” (stufat de caracatita).

La cumpararea caracatitei, aveti in vedere ca, in urma pregatirii, caracatita se “strange” foarte mult, se injumatateste aproape!

Ingrediente:
– o caracatita
– vin alb 1 pahar
– ulei masline 50 ml
– otet balsamic 2 linguri
– foi dafin 3-4 buc.
– oregano
– lamaie
– sare, piper

Caracatita la gratar - deliciu clasic grecesc / Grilled octopus - greek recipe

Cum am cumparat o caracatita proaspata, a trebuit sa efectuez si etapa curatarii (cele congelate sunt, in general, curatate). Asadar, daca veti fi in situatia mea, trebuie sa indepartati ochii caracatitei (cu un cutit foarte bine ascutit) si sacul cu cerneala (situat intre tentacule, are forma unui ochi), iar corpul sa-l curatati. Pentru a merge mai usor si ca sa nu riscati sa intepati sacul cu cerneala, puteti taia tentaculele inca de la inceput, cat mai aproape de sac. Dupa taierea celor opt tentacule, mai ramane corpul. Intorceti-l pe dos (la propriu 🙂 ) si indepartati cu grija toate maruntaiele. Spalati din nou, foarte bine, tentaculele si corpul, sub jet de apa rece.

Caracatita la gratar - deliciu clasic grecesc / Grilled octopus - greek recipeCaracatita la gratar - deliciu clasic grecesc / Grilled octopus - greek recipe

Puneti caracatita intr-o oala mare, la foc mic, fara apa (pentru ca isi lasa ea suficienta apa). Dupa cateva minute, veti observa ca-si schimba culoarea, devenind rosiatica. In acest moment, daca considerati ca nu are suficienta apa, puteti pune un pic, impreuna cu un pahar de vin si cateva foi de dafin.

Caracatita la gratar - deliciu clasic grecesc / Grilled octopus - greek recipeCaracatita la gratar - deliciu clasic grecesc / Grilled octopus - greek recipe

In functie de marimea caracatitei, lasati-o sa fiarba la foc mic intre 45 si 60 de minute, pana cand o puteti intepa usor cu o furculita. Atentie, daca o lasati prea mult incepe sa fie “cauciucata”! Opriti focul si lasati-o sa se raceasca putin, cat sa puteti tine bucatile de caracatita in mana. Sub jet de apa, spalati din nou caracatita frecand-o usor intre degete, astfel incat sa-i indepartati pielita de un rosu inchis. Intr-un castron, puneti jumatate din uleiul de masline si din oregano, precum si otetul balsamic. Adaugati putina sare si piper. Puneti in sosul rezultat bucatile de caracatita si lasati-le cateva minute, pana le asezati pe gratar. Gratarul trebuie sa fie bine incins si lasati bucatile de caracatita doar 3-5 minute, cat sa prinda un pic de culoare.

Caracatita la gratar - deliciu clasic grecesc / Grilled octopus - greek recipeCaracatita la gratar - deliciu clasic grecesc / Grilled octopus - greek recipe

Serviti caracatita calda, stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie, iar pe deasupra presarati un pic de oregano. Puteti acompania “fiara marina” cu o portie de cartofi prajiti in ulei de masline.

Caracatita la gratar - deliciu clasic grecesc / Grilled octopus - greek recipe

Calorii: 171 kcal / 100 g (fara garnitura de cartofi prajiti).

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

    25 Raspunsuri pentru “Caracatita la gratar – deliciu clasic grecesc”

  1. […] – caracatita 2 tentacule si corpul (curatate si fierte ca pentru Caracatita la gratar) – zeama rezultata de la fierberea caracatitei 150 ml – ceapa 200 g – usturoi 3 catei – pasta de […]

  2. […] duce pe pagina de concurs, unde veti gasi reteta cu care participa in competitie Dino cel gurmand: Caracatita la gratar cu vin si oregano. Apasati pe “voteaza!”, completati codul cerut si […]

  3. luiza says:

    buna,
    am incercat reteta de caracatita la gratar. nu stiu ce s-a intamplat dar nu a iesit deloc ca in grecia.
    pentru inceput vreau sa-ti spun ca-mi plac foarte mult fructele de mare si le gatesc in mod frecvent ( mai putin caracatita ). de asemenea, in grecia, la pranz mananc numai caracatita la gratar. asa ca, am habar despre cum trebuie sa iasa.
    am sa-ti expun pasii urmati si te rog sa-mi spui unde este gresala, pentru ca vreau sa mai fac o incercare. daca nici acum nu-mi iese, ma dau batuta.
    deci, ceea ce am facut: am luat o caracatita de 2 kg 200 gr, am taiat-o asa cum se taie si curata ( cum ai descris si tu ).
    nu am gatit-o pe toata, pentru ca nu eram decat 2 persoane si facusem si creveti si calamari.
    am pus 2 tentacule intr-o cratita, fara apa, la foc mic. dupa cateva minute nu-si lasase apa, asa ca am adaugat eu ( apa nu a acoperit caracatita, poate asta a fost gresala ca nu s-a fiert bine ).
    am lasat-o la fiert 45 de minute ( focul foarte mic ) perioada in care am mai tot adugat apa pentru ca scadea.
    dupa 45 de minute am pus-o pe gratar, am lasat-o 4 min.
    de aratat, arata bine insa nu era buna, cred ca era nefiarta, nu cred ca era prea fiarta, pentru ca nu era cauciucata.
    unde am gresit ? trebuia sa o fierb mai mult ? trebuie sa fiarba in mai multa apa, sa o acopere apa ? sau sa o las pe gratar mai mult ?
    merci !
    luiza

  4. Dino says:

    Buna, Luiza. Nu am inteles din mesajul tau, ce consistenta avea pana la urma caracatita, pentru ca ai zis doar ca nu era cauciucata. Dupa mine, apa putina pusa nu ar trebui sa fie de vina atata timp cat din cand in cand, pe durata celor 45 de minute, ai intors tentaculele in cratita. Daca nu le-ai intors, incearca sa pui mai multa apa data urmatoare. Sau, si mai bine, “sacrifica” un pahar de vin alb (va fragezi caracatita si ii va da un plus de gust). Apoi, inainte de a o pune pe gratar, ar fi bine sa o tii cateva minute intr-un sos din ulei de masline si putin otet (otetul va fragezi, de asemenea).
    Nu in ultimul rand, imi vine in minte o intrebare: de unde ai luat caracatita? Ma gandesc ca poate nu o fi fost fragezita cum trebuie (stii ca grecii obisnuiesc sa dea caracatita de pietre, dupa ce o “culeg” din mare; industrial, se procedeaza altfel, dar tot e nevoie de fragezire).
    Iar ca un ultim sfat, incearca data urmatoare sa iei caracatite de mai mici dimensiuni 🙂

  5. luiza says:

    Buna,
    Multumesc pentru sfaturi.
    Consistenta …. e cam greu de explicat, dar sunt aproape sigura ca era nefiarta. Spus asta pentru ca am avut ocazia sa mananc prea fiarta si era chiar cauciucata. A mea nu era cauciucata, dar nici atat de fragera ca in Grecia.
    Am lasat-o in amestecul acela de ulei si otet balsamic.
    Intr-adevar, nu era din Grecia, era din Maroc. Poate ei nu o fragezesc asa cum ai spus ca fac grecii.
    Vinul nu l-am avut pe cel alb din reteta, asa ca am pus putin vin rosu. Gandindu-ma ca poate nu are acelasi efect ca cel alb, am pus doar 50 ml.
    Cred ca data viitoare o sa pun mai multa apa, pun 1 pahar de vin alb si o bat cu ciocanul de carne.

  6. Dino says:

    Luiza, sper ca data viitoare sa-ti iasa perfect, asa cum ai mancat in Grecia (desi, trebuie sa recunosc, si la greci am mai avut ghinionul sa nimeresc la restaurant niste tentacule cam cauciucate). Cat priveste vinul, merge si vin rosu (la spanioli se foloseste, de pilda). Pentru fragezire, poti apela cu incredere la batatorul de snitele. Mai exista ca variante, dar nu le-am incercat, congelarea-decongelarea caracatitei (motiv pentru care poate fi avantajos sa o cumperi direct congelata) sau fierberea, la foc mic, in apa, cu un… dop de pluta inauntru. Stiu ca suna ciudat, dar cica functioneaza 😀

  7. Mihaela says:

    Imi place reteta asta, am incercat caracatita o singura data, intr-o mancarica, si mi-a trebuit o ora sa fiarba, acum ma gandesc cum o fi pe gratar 🙂

  8. Dino says:

    Pai si pentru gratar trebuie fiarta inainte, iar in functie de marimea “monstrului” poate dura si o ora. Pot sa-ti spun insa ca merita efortul si asteptarea. Este de-a dreptul delicioasa pe gratar!

  9. […] realizata de Andreea de la Gurmandino.ro pentru concursul “Delicii […]

  10. George Crown says:

    Happy 2012! Have a great blog-year!

  11. Silvia says:

    Buna!
    Imi puteti spune si mie va rog unde pot gasi caracatita, proaspata sau congelata, in Bucuresti? Am cautat in supermarketuri dar nu am gasit decat din aceea micuta.
    Multumesc!

  12. Dino says:

    Buna, Silvia. Eu am luat caracatita din Piata Floreasca si din Metro. Aveau la momentul acela cel mai convenabil pret. Am mai vazut in Carrefour si in Real, dar nu tot timpul. Iar cand aveau, era la pret mai mare. In Metro, am vazut ultima data acum vreo 2 saptamani. Sper sa gasesti :)!

  13. maxx says:

    super buna reteta!!!
    simpla si buna
    complimente de la un bucatar

  14. Dino says:

    Multumesc mult, Maxx. Cuvintele tale ma onoreaza :). O zi excelenta iti doresc!

  15. Balurus says:

    Multumesc mult, este de mare angajament! Reteta este perfecta! Astept cu interes stufatu’ 🙂

  16. Dino says:

    Multumesc mult, Balurus, pentru apreciere. Si multumesc si pentru comentariu, pentru ca astfel mi-ai dat ocazia sa remediez un neajuns: reteta de Stufat de caracatit a a fost postata inca de atunci, dar am omis sa adaug linkul :). Deci, gasesti reteta AICI.

  17. laura says:

    vai de mine ,frica ma ia numai cand ma uit la ea , o fi buna ,o fi ….. nici nu pot sa pun mana pe ea !!!!!

  18. bogdan says:

    Excelenta caracatita la gratar

  19. Adriana says:

    Am urmat toti pasii descrisi de tine si a iesit o caracatita delicoasa!

  20. Dino says:

    @ Adriana, ma bucur nespus ca ti-a placut. Eu, una, ori de cate ori fac caracatita, ma gandesc la concediu :).

  21. Dorina says:

    Buna reteta! Eu am cumparat ieri din metro o caracatita imensa, prefiarta, pe care am dat 300 lei…azi am devidat-o azi sa o prepar pt pranz. Si era putreda, mirosea griaznic si fff amara….am incercat sa o tin in apa rece, otet, etc…tot amara. Asa ca m-am dus si am luat una proaspata si am urmat reteta ta. Si acum le-am terminat de pregatit si le tin in solutia cu balsamic si ulei, lamaie si oregano sa le pregatesc pt gratar…dar cred ca nu mai fac gratar ca tot manac din ea si e tare buna si asa. Dar parca as face-o totusi asa trasa la tigaia cu putin ulei de masline…poate gratar nu iese buna pe aragaz…oricum, e fff gustoasa, asa o sa fac mereu. Felicitari! Multumesc pt reteta!

  22. Dino says:

    @ Dorina, cu multa placere :). Ma bucur ca-ti place si ca vei mai pregati reteta. Adevarul este ca e tare buna caracatita.

  23. Shobi says:

    Reteta este nemaipomenita. Am fiert caracatitza cu catva dopuri de pluta. Fragezime cum numai in Grecia am mai mancat. Merge de minune si un vin alb rece cu niste cuburi de gheatza si un strop de apa minerala cu bule. Alaturi am avut cate o portie de cartofi prajiti, asezonati cu foarte putina sare si rozmarin.

  24. Dino says:

    @ Shobi, ma bucura nespus faptul ca ti-a placut. Cat despre vin, iti spun un secret: cand pregatesc caracatita, ca sa ma simt ca in Grecia, ma duc si iau o sticla de Retsina :D. Mi se face pofta doar gandindu-ma. Noroc ca nu mai e prea mult pana la concediul la greci!

  25. Elena says:

    Am avut o caracatita proaspata adusa de un pescar prieten si pentru ca la prima experienta la gatitul acesteia nu mi-a iesit aproape deloc, asa ca la al doilea a iesit perfect. Am fiert-o de data asta in oala minune (oala sub presiune) cam 30-45 minute la aragaz electric intre 4-6 puterea ochiului. In oala am pus otet de struguri, 2 foi de dafin, sare si piper , asa cum am fost instruita de prietenii mei greci. Dupa ce au trecut aceste minute, pot spune ca a devenit ff frageda. Nu am tras-o pe gratar, pentru ca nu am avut si de prajit mi-a fost recomandat sa nu o fac pentru ca se va cauciuca asa, doar pe carbuni se face buna sau banuiesc si tigaa tip gratar care-mi lipseste. Am servit-o cu orez si a fost o minunatie. Peste caracatita am pus un pic de ulei de masline, otet si oregano.

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review