Inghetata de vanilie este considerata, pe buna dreptate, o inghetata de baza, pentru ca se poate combina fara greutate cu diferite toppinguri, bucati de fructe, biscuiti sau stafide, obtinand rezultate spectaculoase. Va propun, de data aceasta, o inghetata de vanilie cu iaurt, mai usoara decat variantele folosite pentru Cookies ‘N Cream si Malaga (rom si stafide).
Inghetata poate fi servita simpla sau, daca numarul de calorii conteaza mai putin, ii puteti adauga un sos cald de visine, care o va transforma instantaneu intr-un desert fabulos. In loc de visine, puteti folosi si cirese, fructe de padure sau piersici, obtinand practic noi inghetate delicioase.
Ingrediente:
– zahar pudra 85 g
– praf budinca de vanilie 1,5 lingurite (15 g)
– maizena (faina de porumb) 1,5 lingurite (19 g)
– lapte integral 500 ml
– esenta de vanilie 1 fiola
– crema de iaurt (6% grasime) 200 g
– galbenusuri 2 buc.
Intr-un bol mic, puneti zaharul pudra, praful de budinca si maizena, amestecati-le. Turnati doua linguri de lapte si amestecati pana obtineti o pasta subtire, peste care puneti cele doua galbenusuri. Restul de lapte, puneti-l la incalzit. Incepeti sa incorporati, putin cate putin, laptele cald in amestecul de zahar si oua. Cand ati pus tot laptele si ati omogenizat bine compozitia, puneti-o la bain marie sau intr-un vas cu pereti dubli. Amestecati continuu si lasati pana cand capata o consistenta cremoasa, ingrosandu-se usor (cand treceti cu degetul peste dosul lingurii, ar trebui sa ramana urma). Nu lasati sa fiarba!
Luati de pe foc compozitia si lasati-o sa se raceasca. Adaugati crema de iaurt, esenta de vanilie si omogenizati. Lasati la frigider macar doua-trei ore, dupa care puneti in masina de inghetata. Pentru sosul cald de visine, eu am folosit 400 g de visine care imi ramasesera si pe care le congelasem preventiv. Le-am pus intr-o cratita, impreuna cu doua linguri de zahar brun si sucul de la jumatate de lamaie. Le-am lasat, la foc mic, timp de 10 minute, pana cand visinele s-au inmuiat usor, iar sucul lasat de ele s-a transformat in sirop.
Am servit inghetata de vanilie cu sosul cald de visine pe deasupra.
Calorii: 157 kcal / 100 g (pentru inghetata de vanilie, fara toppingul cald de fructe).
Puteti obtine o inghetata cremoasa si fara masina: scoateti cutia cu inghetata din congelator macar din doua in doua ore si omogenizati foarte bine (cu o furculita sau cu mixerul). Repetati operatiunea de macar trei ori.
6 galbenuse se freaca cu o cana de zahar(intr-un bol),6 albuse se freaca cu o cana de zahar(in alt bol),se fierbe o budinca de care doriti:capsuni,cacao sau vanilie.Pe urma amestecati galbenusurile frecate cu ocana de zahar cu budinca pe urma puneti si albusurile si le amestecati toate le bagati la congelator si daca doriti puteti sa radeti niste ciocolata
1)o cana cu zahar se freaca cu 6 galbenuse
2)o cana de zahar se bat cu 6 albuse(cu mixerul)
3)se fierbe o budinca
4)se amesteca totul
5)daca vreti puteti sa radeti ciocolata
6)POFTA BUNA
Denisa, banuiesc ca ai vrut sa impartasesti cu noi reteta ta de inghetata de vanilie. Te rog insa sa detaliezi… La prima vedere, pare foarte mult zahar (400 g zahar) la doar 6 oua. Si nu spui nimic de lapte. Te astept cu precizari si completari :).