Ce obtinem cand combinam somon (bogat in proteine, acizi grasi Omega 3 si vitamina D) cu praz (bogat in fibre, vitamine si minerale)? Un fel de mancare sanatos! Si daca mai punem si un pic de smantana, cat sa faca sosul cremos si sa gadile placut papilele gustative, precum si cativa stropi de vin alb si sos de soia rezulta un preparat deosebit de savuros, surprinzator si, totodata, plin de rafinament.
Ingrediente:
– fileuri somon 2 buc. (370 g)
– praz, curatat si spalat 100 g
– ulei de masline 2 linguri
– vin alb sec 60 ml
– supa de legume 100 ml
– smantana pentru gatit (15% grasime) 90 ml
– cateva picaturi sos soia
– sucul de la jumatate de lamaie
– sare, piper si ardei iute fulgi (boia, ca alternativa)
Puneti zeama de lamaie peste fileurile de somon, asezonati cu un pic de sare (nu foarte multa, pentru ca si sosul de soia este sarat), piper si ardeiul iute macinat (sau boia). Lasati la marinat 30 de minute. Intre timp, taiati prazul betigase. Puneti uleiul intr-o tigaie nonaderenta si prajiti fileurile de somon, circa 3-4 minute pe fiecare parte.
Scoateti somonul si pastrati-l undeva la cald. In aceeasi tigaie, puneti prazul si caliti-l un pic. Adaugati supa de legume si vinul. Cand prazul s-a inmuiat un pic, adaugati si smantana, apoi picaturile de sos de soia. Cand ajunge la punctul de fierbere, luati de pe foc.
Somonul se pune pe farfurie si se imbraca in sos si praz. Serviti imediat.
Calorii: 725 kcal / portie.
[…] sa vada greutatile vietii. Cine vrea sa-l ajute cu un vot, e suficient sa intre pe reteta de Somon cu sos de praz si sa dea un vot pe casuta din dreapta, aia movulie, pe care scrie mare CONCURS! Posted in […]
Imi place la nebunie somonul, asa ca aproape am salivat vazind poza cu preparatul final. Ai un vot si de la mine pentru concurs 🙂
Votat! pacat ca de-abia azi am remarcat reteta aceasta. Mi se pare ca este dintre putinele retete care merita sa participe la concurs, iar combinatia este surprinzatoare. Succes!
Multumesc pentru aprecieri si vot, Elena :). Ma bucur ca iti place reteta si iti urez si tie succes!
Excelent arata si apetisant! Te-am votat!
Multumesc, Liana, pentru vot si pentru aprecieri. Garantez ca este si foarte gustos somonul gatit astfel. Te mai astept “in vizita” pe la mine…
[…] legume si sosuri, somonul poate fi pregatit in numeroase feluri, unul mai bun decat altul. Dupa Somonul cu praz si sos de vin, va propun o reteta la fel de interesanta si de gustoasa, in care sucul de portocala, mustarul cu […]
[…] fel de mancare sanatos! Si daca mai punem si un pic de smantana, cat sa faca sosul cremos si sa … cite?te mai multgo!Las? un comentariu […]
Superb.Multumesc L-am facut de doua ori.Prazul l-am taiat rondele.